עלי פפאיה נגד סרטן
מוצאו של צמח הפפאיה ממכסיקו אך כיום מגדלים אותו במרבית הארצות הטרופיות והסובטרופיות. באזורים החמים של הארץ הוא גדל בשטח פתוח ובמקומות נוספים, בחממות או בתי צמיחה. פרי הפפאיה עשיר בקרוטנואידים וויטמינים נוספים ובמגוון רב של פיטוכימיקלים ובעבר השתמשו גם בחלקים נוספים של הצמח למטרות ריפוי שונות.
לאחרונה נערך מחקר משותף, בו נטלו חלק מדענים מאוניברסיטת פלורידה ומיפן. המחקר ביפן נוהל ע"י פרופסור נאם דונג ועמיתים. במחקר זה נמצא שלמיצוי המופק מעלי פפאיה יש אפקט רב עוצמה כנגד מגוון רחב של תאים סרטניים מסוגים שונים. עם מיצוי כזה טיפלו בתרביות תאי סרטן שד, צוואר הרחם, כבד, ריאות ולבלב, ובהצלחה ניכרת.
מאמר שסקר את המחקר הזה פורסם בעיתון המקצועי "ז'ורנאל אוף אתנופרמקולוג'י" (1). נמצא שלא זו בלבד שלמיצוי הפפאיה יש יכולות אנטי סרטניות כנגד מגוון רחב של סוגי סרטן, אלא גם שלמולקולות של המיצוי מעלי פפאיה יש יכולת להפעיל ציטוקינים מסוג Th1. כך, יש עלייה ביכולת של המערכת החיסונית להתגבר על הסרטן. יכולת זו של מיצוי הפפאיה יכולה לתרום גם להתמודדות עם מחלות דלקתיות ואוטואימוניות. היכולת של מיצוי מעלי הפפאיה לפעול הייתה תלוית מינון, ככל שהריכוז היה גבוה יותר, כך הייתה טובה יותר היכולת של התכשיר לפעול כנגד תאי סרטן. הוא גרם להם לאפופטוזיס – התאבדות של התאים. הילידים באוסטרליה ותושבי וייטנאם משתמשים כבר זמן רב במיצוי מעלי פפאיה לטיפול בסרטן. בניגוד למה שקורה עם תרופות כימיות, למיצוי מעלי הפפאיה לא היה שום נזק, לא הייתה להם שום רעילות כנגד תאים בריאים, ובכל הריכוזים שנבדקו. תכונה זו של העדר רעילות, ביחד עם פעילות רחבת היקף כנגד תאים סרטניים, חשובה ביותר. המדענים עומדים לערוך כעת סדרה של ניסויים קליניים בבעלי חיים וגם בבני אדם. נראה שאפילו נטילת התכשיר למשכי זמן ארוכים, למטרת ריפוי, לא גורמת לשום נזק בגוף.
החוקרים ביפאן בודקים כעת אלו הם החומרים הפעילים בעלי הפפאיה, כדי לבודד אותם ולרשום תרופה פטנטית. אך ללא ספק, מיצוי מן העלים המיובשים עצמם יהיה יעיל יותר וברור שגם זול יותר. אם משיגים עלים טריים, אפשר להכין מהם תה או להרתיחם 20 דקות וכן אפשר ליבש אותם בצל עבור טיפול ממושך יותר, לתקופה שבה לא ניתן להשיג עלים טריים.