האגודה האירופית לקרדיולוגיה מאמצת גישות טבעיות
למניעה וטיפול במחלות לב
אחרי עשורים רבים בהם העוסקים ברפואה טבעית טענו שיש גישה טבעית למניעה ולריפוי מחלות לב, זכתה גישה זו להכרה של האגודה האירופית לקרדיולוגיה. מדובר פה על הדברים היותר אלמנטאריים לבריאות: תזונה נכונה, פעילות גופנית, אויר צח ואור שמש. בדיווח שפורסם לאחרונה בעיתון JAMA דובר על כך שאנשים שעוסקים בפעילות גופנית, שותים משקה אלכוהולי במידה מועטה, לא מעשנים, שומרים על משקלם ואוכלים דגנים מלאים, ירקות ופירות, מצמצמים במידה רבה את הסיכון שלהם ללקות במחלות לב. לאחרונה התקיים באירופה קונגרס מטעם האגודה האירופית לקרדיולוגיה, בו השתתפו רופאים וחוקרים בנושא בריאות הלב יותר מבכל כנס בעבר. מסקנת הדיונים היתה שמי שמאמץ אורח חיים טבעי, מצמצם במידה מירבית את הסיכון שלו ללקות במחלות לב.
מחקר נוסף שפורסם בגיליון האחרון של JAMA מסכם תוצאות של מחקר האחיות בארה"ב עם נתונים של יותר מ-80,000 נשים. לאלו מתוכן ששמרו על אורח חיים בריא כמו תזונה, פעילות גופנית ושמירת משקל ושתיית אלכוהול מתונה, היה לחץ-דם נמוך יותר. צריכת חומצה פולית, שבאופן טבעי מצויה בכמות רבה בירקות עלים, סיפקה אף היא הגנה. בסך הכל, אלו שאימצו את כל זה, צמצמו את הסיכון שלהן ב-80% לסבול מיתר לחץ-דם.
הדובר של האגודה האירופית לקרדיולוגיה, פרופסור ג'ואפ פרק משוודיה אמר ש-90% ממקרי התקפי לב נבעו מ-9 סיבות שכולן קשורות לאורח החיים. מסתבר שלפחות 4 מתוך כל 5 מקרים של מחלות לב ניתנים למניעה בזכות שינויי התנהגות של האדם. זוהי האחריות של כל אדם וזהו גם נושא קריטי בבריאות הציבור.
לדבריו, שלושת הדברים המרכזיים לשמירה על בריאות הלב הם: לא לעשן, לעסוק בפעילות גופנית לפחות 30 דקות ביום ולשמור על משקל תקין. בכנס בברצלונה, שהתקיים בין 29 לאוגוסט ל-2 בספטמבר, היו יותר מ-30,000 משתתפים והוצגו מעל 9,000 מחקרים. 50% מהם דנו בנושאים של שינויי אורח החיים לשם שמירה על בריאות הלב וכלי הדם. למעשה, מרבית הנושאים מוכרים, כמו לדוגמה פעילות גופנית, נזקים של חוסר ויטמין 12B ונטילת קואנזים 10Q.
ומה לעשות אם כבר היה התקף לב?
מרבית הלוקים בהתקף לב משליכים את יהבם על ה"רפואה המודרנית" ונוטלים שלל תרופות. תרופות אלו אולי עוזרות זמנית – לטווח רחוק אנשים שנותרו בחיים אחרי התקף לב, מתים יותר מנטילת התרופות מאשר מן המחלה עצמה.
חובה על מי שעבר התקף לב ורוצה להמשיך את חייו עד כמה שניתן בצורה יותר טובה לאמץ נוהגי חיים, שבמקרים אחרים הם אולי פחות הכרחיים – הם הכרחיים במחלות קשות כמו מחלות לב וסרטן.
הכלל הראשון הוא לאכול אוכל לא מבושל. זה יכול להיות 70% מזון חי. הדרך היותר טובה היא 100% אוכל לא מבושל. תפריט
כזה צריך לכלול ירקות, נבטים, קיטניות ודגנים מונבטים, פירות, שקדים, אגוזים וגרעינים לא קלויים, זרעי פשתן טחונים הנאכלים מיד אחרי טחינתם, תבלינים גולמיים, אצות ים למגוון סוגיהן ואגוזי ברזיל כספקי סלניום.
תוספים שאין ערוך לחשיבותם הם קואנזים 10Q, אפילו עד 400 מ"ג ליום, חומצות אמיניות כמו L-קרניטין, טאורין, L-ליזין, מולטיויטמינים עם כמויות מוגדלות יותר של ויטמין C, ויטמין E, ויטמין D או חשיפה לאור שמש, אבץ וכרומיום. התכשיר נאטוקינאז המופק מגבינת הסויה נאטו עוזר לפתיחת כלי דם מכל המשקעים. סטמאנהאנס ופיברובוסט, עליהם נכתבו מאמרים בחוברות "תזונה פלוס" קודמות,
עוזרים מאוד להתאוששות. סטמאנהאנס עוזר ממש לבנייה מחודשת של שריר לב שנפגע. בחודשי החורף, יש לשלב בתפריט צמחי בר אכילים. יש שורה ארוכה של צמחי מרפא שעוזרים למניעת יתר קרישיות של הדם ולפעולת הלב. נכתב עליהם ב"תזונה פלוס" מספר 62. כמובן, חשובה ביותר פעילות גופנית וזאת לא בהפרזה, אלא לפי היכולת האמיתית של כל אדם שחווה התקף לב. כל מי שיכול, שיברח מערים מלאות עשן.
התאוששות מהתקף לב לוקחת זמן, בהתאם לחומרת ההתקף. אבל, לא בתרופות נמצאת הישועה אלא באורח חיים בריא.