תפריט המכיל פחמימות מזוקקות מכפיל את הסיכון ללקות בהתקף לב
בעיתון המקצועי Archives of Internal Medicine, פורסם לאחרונה מחקר שנערך באיטליה ומצא שלנשים האוכלות תזונה עם מדד גליקמי גבוה, מזון המכיל פחמימות ריקות כמו איטריות מקמח לבן, לחם לא מלא, אורז לבן , סוכרים מזוקקים וכדומה, יש כפליים יותר סיכון ללקות בהתקף לב כלילי. מזונות אלו חסרים מגוון רחב של רכיבי תזונה – ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים. הם מעלים את רמת הסוכר בדם מהר מדי וגבוה מדי ובכך מכבידים על כל פעולות הגוף.
במחקר שנסקר בעיתון זה שותפו 47,000 נשים. אחרי מעקב בן 7 שנים, נמצא שאצל אותן נשים שאכלו מזונות עם מדד גליקמי גבוה הייתה שכיחות כפולה של מחלות לב כליליות לעומת אצל אלו שהמעיטו באכילת מזונות כאלו.
נתון זה ברור, אבל יש סיבות רבות לתופעה. מזונות כאלו, שאינם מספקים לגוף ויטמינים ומינרלים חיוניים, חשודים כמורידים את הכמות של כולסטרול HDL שמצמצם את השכיחות של התקפי לב וגם מעלים את רמות האינסולין בדם. מה שלא היה ברור לחוקרים הוא מדוע נשים נמצאו יותר רגישות לאכילת מזונות גבוהי מדד גליקמי מאשר גברים.
צריכה רבה של מזונות גבוהי מדד גליקמי קשורה לתחלואה גבוהה יותר בסוכרת וגם לעלייה בלחץ-דם. מזונות בעלי מדד גליקמי גבוה הם בדרך כלל פחמימות ריקות ואילו מזונות בעלי מדד גליקמי נמוך הם פחמימות מורכבות – הן יותר טובות לגוף. עבור כולם חשוב, אבל מסתבר שלנשים אפילו יותר, לצמצם את צריכת הפחמימות הריקות, אפילו להפסיק כליל את צריכתן, ובמקומן לאכול רק פחמימות מורכבות, כמו שיש בדגנים מלאים וקיטניות ו/או פחמימות במצב חי וטבעי דרך אכילת פירות.
אין כל חדש לגבי הנושא שפחמימות ריקות מזיקות, אבל העובדה שהן מכפילות את השכיחות של מחלות לב כליליות אולי תשכנע יותר נשים, גם גברים, לאכול מזונות מלאים, בריאים יותר.