תפריט נכון עוזר להורדת משקל יותר מאשר התעמלות
בעיתון JAMA פורסם מחקר שדן בנושא של השפעת ההתעמלות על הורדת משקל בהשוואה לצריכת תפריט נכון. במחקר נמצא שהתעמלות עזרה לשמירת יציבות של המשקל אצל אותן נשים שהתעמלו – היא לא עזרה לירידת משקל אצל אלו שהיה להן עודף משקל של ממש.
המחקר ניתח נתונים של 36,000 נשים מעל גיל 15. הם מצאו שאצל נשים שאינדקס מסת גופן היה 25 ופחות הייתה קורלציה ברורה בין פעילות גופנית לשמירת המשקל. להן, נדרשה שעה אחת ביום של פעילות גופנית ממוצעת כדי למנוע עליה במשקל. אבל, התעמלות לא עזרה להורדה במשקל, אפילו לא לשמירה מפני עליה נוספת במשקל, כאשר אינדקס מסת הגוף היה 25 ויותר. עובדה זו לא השתנתה עם שום דרגה של פעילות גופנית. המחקר מצא אצל נשים שאינדקס מסת הגוף שלהן היה 25 ופחות והן עסקו בפעילות גופנית שעה ביום, במהלך מעקב של 13 שנים, שהן עלו בממוצע ב-2.3 ק"ג– נתון זניח וטבעי למדי. נתונים אלו מלמדים שההמלצות של משרד הבריאות בארה"ב לעסוק בפעילות גופנית 150 דקות בשבוע, בעוד הן עוזרות למניעת מחלות כרוניות, הן כלל לא מספיקות למניעת עליה במשקל. חייבת להיות במקביל הגבלת קלוריות.
המסקנות מתיישבות עם מה שמזמן כבר ידוע – אין חולקים על החשיבות של פעילות גופנית, אבל ללא שינוי התפריט, היא לא תעזור נגד מגיפת ההשמנה. הצעד היותר חשוב למניעת השמנה או לירידה במשקל, אם הוא עודף, הוא לדאוג לכך שהמזון, גם תוספים, יספקו לגוף את כל הדרוש לו עם מינימום של גורמים מזיקים. הדרך היותר אולטימטיבית להגיע למשקל נכון ולשמור עליו הינה אכילת תפריט צמחוני כולו או ברובו, הכולל 85-100% אוכל לא מבושל, אורגני, כמה שיותר טרי. חשובה אכילת אצות ים כספקיות יודן ואגוזי ברזיל כספקי סלניום. יודן משתתף ביצירת ההורמון 4T, הורמון של המאגרים. זה הופך על-ידי פעולת אנזים שקשור לסלניום להורמון 3T, ההורמון המווסת את חילוף החומרים בתאים. יש לדאוג לבל יחסרו ויטמינים, לגבי צמחונים דרושה תשומת לב מיוחדת לויטמין 12B, לגבי כולם – לבל יחסר ויטמין D. אספקת חלבון תיעשה עם אכילת גרעיני דלעת, פיסטוק חלבי, שקדים, אגוזים, נבטים. רצוי, בערב בעיקר, לאכול ארוחה עם יותר פחמימות. זה יכול להיות תירס חי צעיר בקלח, חיטה מונבטת, בטטה מגוררת דק וכדומה.