טיפול בסוכרת סוג 2 עם תפריט דל פחמימות, יעיל בהרבה ולא מזיק, בניגוד לטיפול תרופתי ומתן אינסולין
לפני שגילו את האינסולין ותרופות שמורידות רמת סוכר, תפריט מאוד מצומצם בפחמימות היה נוהג הטיפול המקובל (1,2). תפריט זה סיפק 75% מן הקלוריות ממקור של שומנים, 17% מחלבון, 7% מאלכוהול ו-2% בלבד מפחמימות (3). אבל, התפריט היה מורכב ברובו המכריע ממזונות מן החי – בשר לסוגיו, חלב ומוצריו, ביצים וירקות שונים. צריכת כמויות כה גדולות של מזון מן החי הזיקה בבירור לחולי סוכרת, כפי שהם מזיקים לכל אדם.
בשנים האחרונות החלו לבחון מחדש מהי האפשרות הטובה יותר לטיפול בסוכרת, האם תרופות והזרקת אינסולין או הגבלת צריכת הפחמימות. עד לפני מספר שנים, מרבית החוקרים והרופאים המליצו על תפריט עם כמות גבוהה יותר מבעבר של פחמימות, תוך שאיפה להגיע לשליטה על רמות הסוכר עם מתן תרופות ובמקרי הצורך, גם עם הזרקת אינסולין. אבל מחקרים שנערכו מטעם המכון האמריקאי ,NIH NLHRI שנעשו במטרה לצמצם תחלואה במחלות לב אצל חולי סוכרת מסוג 2, הראו שאצל אלו שאכלו כמות רבה יחסית של פחמימות, אפילו עם מדד גליקמי ממוצע, והשתמשו בתרופות או הזריקו אינסולין לשם הורדת רמות הסוכר בדם, אצלם אחוז התמותה היה גבוה יותר, ובמידה משמעותית, מאשר אצל אנשים שהגבילו את צריכת הפחמימות ואכלו יותר מזונות צמחיים דלי פחמימות כמו אבוקדו, גרעינים, אגוזים ונבטים. אצלם, רמת הסוכר הייתה בשליטה ללא תרופות וללא הזרקת אינסולין (4,5). מסקנתם הייתה שיש נזק בהורדת רמת הסוכר לנורמה, אם זה נעשה עם תרופות ואינסולין. עדיף שתהיה רמת סוכר מעט מעל לנורמה וללא הטיפול התרופתי.
דיון
החוקרים שערכו מטה-אנליזה של סדרת מחקרים מן הזמן האחרון, הגיעו לידי מסקנה שעם תרופות ואינסולין, הרבה פעמים יש נפילות של רמת הסוכר, תגובה של היפוגליקמיה. תגובות כאלו, אם הן חמורות, הן במפגיע גורמות להחמרת הסוכרת וליותר תמותה ממחלה זו וסיבוכיה (6).
יש דרכים טובות יותר על מנת לשלוט על רמת הסוכר. אחת מהן היא הגבלת צריכת הפחמימות. לאמיתו של דבר, מחלת הסוכרת הינה אי סבילות לפחמימות. צמצום בצריכת הפחמימות מביא לשליטה טובה יותר, וללא טיפול תרופתי, הן על רמות הסוכר בדם והן על סיכון למחלות לב וכלי דם (7-10). כאמור, בהסתמך על ניסויים קליניים ועל מאמרים
מדעיים שפורסמו בעיתונות המקצועית, נראה שדרך טובה יותר להשתלט על סוכרת היא צמצום בצריכת הפחמימות (11-15). אבל, תפריט כזה יש לערוך בתבונה. מקורות עיקריים לאנרגיה יהיו אמנם שומנים, אבל כאלו שמקורם באגוזים, שקדים וגרעינים לסוגיהם – כולם לא קלויים. חשוב לצרוך גם שמן זית כתית מעולה, שמן קוקוס מכבישה קרה ואבוקדו. תפריט כזה, ביחד עם שפע של ירקות חיים מכל הסוגים והצבעים וגם נבטים לא מבושלים, מביא לתוצאות מעולות. למעשה מסתבר שהדרך היותר רדיקלית להבריא מסוכרת היא עם צריכת תפריט שכולו אוכל לא מבושל, צמחי, אורגני וטרי. תפריט כזה צריך לכלול ירקות, נבטים, גרעינים, אבוקדו, שקדים, אגוזים, אצות ים, אגוזי ברזיל, פיטריות מרפא ותוספי מזון
מתאימים ובכללם ויטמין 12B, ויטמין D ועוד.
עבור מי שכבר מזריק אינסולין, הראו ממצאי מחקרים שכבר ביום הראשון של מעבר לצמצום צריכת הפחמימות עליו להקטין את כמות האינסולין המוזרקת ב-50% ובהדרגה לצמצם עוד יותר, עד שמגיעים לרמת סוכר נורמאלית ללא צורך בהזרקת אינסולין וללא תרופות. מחקרים בעולם ובארץ הראו שתפריט כזה, בו יש את כל כמות הפחמימות הטבעית המצויה באבוקדו, גרעינים ואגוזים, עוזר לאיזון רמת הסוכר, מפחית את רמת ההמוגלובין המסוכרר ומונע טוב יותר סיבוכי בריאות שקורים לחולי סוכרת.