ויטמין 12B – מתילקובלאמין ולא ציאנוקובלאמין
מחסור בויטמין 12B יכול להיות קריטי. אצל צמחונים וטבעונים ייתכן מחסור בויטמין זה, אלא אם כן הם נוטלים תוספים שלו. אבל, מחסורים שלו שכיחים למדי גם בין צורכי בשר, בייחוד
אצל מבוגרים. הסיבה לכך היא שכאשר יש ליקוי במעיים הדקים בהם הוא יכול להיספג, ספיגת הויטמין נפגעת.
יש מי שמצליח להשיג כמות נאותה שלו עם צריכת ויטמיני B-קומפלקס או מולטיויטמינים ויש הנזקקים לנטילה שלו בנפרד. בעבר הרבו לתת זריקות שלו, אבל כיום מסתבר שנטילה שלו דרך הפה מספקת. השאלה היא, איזה סוג של ויטמין 12B עדיף לצרוך.
הרשימה של מחלות והפרעות הנגרמות ממחסור בויטמין זה ארוכה, ואלו הן:
* כאבי חזה וקוצר נשימה.
*עייפות וחולשה אפילו לא אחרי מאמץ גופני וגם חולשה מינית.
* סחרחורת, יציבה לא בטוחה והתעלפויות.
* בלבולת, אובדן זיכרון ודמנטיה.
* הרגשת קור ועקצוצים בידיים וברגליים.
* תגובות איטיות של רפלקסים והפחתה בפעילות העצבים.
* לצבע עור חיוור (על-פי מחקר שנעשה באוניברסיטת אוקספורד).
* נוצרים פצעונים בפה.
מחסור ויטמין 12B עלול לגרום גם להתכווצות נפח המוח ויתכן שזו גם אחת הסיבות למחלת אלצהיימר.
אסור להזניח מצב של מחסור בויטמין זה – הוא יכול להיות קריטי לבריאות. חשוב לעקוב אחרי רמת ויטמין 12B בדם גם אם אין האדם צמחוני או טבעוני. יש גם תרופות שמפריעות לספיגת הויטמין. תרופות כאלו הן אלו הניתנות לחולי סוכרת וגם תרופות הניתנות נגד כאבים. פרזיטים במעי גם הם סיבה למחסור בויטמין זה.
בעבר, לסובלים ממחסור בויטמין 12B נתנו זריקות. במקרה זה, החומר נכנס ישר לזרם הדם בלי כל עיכובים, אבל רבים סרבו לקבל זריקות. טבליות הן הפתרון. אבל, מרבית הטבליות המצויות למכירה הן של ציאנוקובלאמין, כלומר ויטמין 12B הקשור לציאניד. הכבד צריך לסלק את הציאניד.
אופציה מועדפת, וכיום חושבים שהיא גם היחידה הבטוחה, היא לקחת תוספים של מתילקובלאמין, עליו ידובר בהמשך.
ציאנוקובלאמין מתפרק בגוף למתילקובלאמין או לאדנומתילקובלאמין ונותר הציאניד. סילוק הציאניד מן הגוף דורש התערבות של קבוצות מתיל ואז הן חסרות לפעולות אחרות כמו יצירת גלוטטיון. כך, חסר גלוטטיון עם כל ההשלכות של מחסור זה, ובהן פגיעה במערכת החיסונית ובמערכת העצבים.
הבחירה – מתילקובלאמין
הבחירה המועדפת היא לקחת תוספים של מתילקובלאמין. במצב זה, הגוף יכול להשתמש בויטמין מיד. מכל הבחינות הוא עדיף על ציאנוקובלאמין:
* יש לו ספיגה רבה יותר.
* הוא נאגר טוב יותר ברקמות.
* אין הוא מכיל ציאניד רעיל.
* הוא מגביר יצירה של S-אדנוזיל מטיונין שעוזר לפעולת המוח ולמסת העצמות.
* הוא מוריד רמות של הומוציסטאין, חומר המוכר כמגביר סיכון למחלות לב ומחלות אחרות.
הדרך היותר טובה לצרוך מתילקובלאמין היא תחת הלשון – טיפה אחת ביום, או אם משיגים כמוסות – כמוסה תחת הלשון. כאשר יש בגוף רמה מספקת, כמות של מעל 350-400 ננומול, אפשר לקחת לעיתים רחוקות יותר ובלבד שהרמה הטובה תישאר. בארץ ניתן להשיג כעת גם מתילקובלאמין וגם הידרוקסיקובלאמין – שניהם טובים יותר מציאנוקובלאמין.