ויטמין D נגד אלרגיות
במחקר שנערך בארה"ב נמצא שויטמין D הינו תוסף מזון המסוגל להגן בפני אלרגיה הנגרמת על-ידי אספרגילוס פומיגטוס, אחד מסוגי העובשים הנשאפים על-ידי האדם. אצל חולי אסתמה וסיסטיק פיברוזיס עובש זה גורם לתסמיני אלרגיה קשים.
המחקר התמקד בתאי Th2, שליח הורמונאלי של תאי T עוזרים שגורמים לתגובה אלרגית. החוקרים גילו שפעולה מוגברת של תאי Th2 קשורה לרמה נמוכה בדם של ויטמין D. אספרגילוס פומיגטוס הינו עובש שכיח שמצוי בבתים, בעיקר במקומות לחים כמו מטבח, חדר אמבטיה ושירותים – הוא יכול להשתכן גם בכר השינה של האנשים. עובש זה איננו מזיק לאנשים בריאים, אבל הוא עלול לגרום לתגובה אלרגית חריפה אם המערכת החיסונית מוחלשת כמו במחלות ריאה או אסתמה. חשוב שפנים הבית יהיה יבש, אבל כמעט ולא ניתן למנוע כליל את הופעתו של עובש זה.
למחקר שנערך במרכז הרפואי LSU בניו אורלינס יש חשיבות מירבית, מאחר שהוא מורה על דרך קלה ופשוטה להגביר את יכולת הגוף להתמודד עם אלרגיות –
באמצעות רכיב תזונה ולא באמצעות תרופה. רמה אופטימאלית של ויטמין D לוחמת באלרגיות לעובשים. במחקר נמצא שויטמין D לא רק מצמצם את הייצור של החלבון מעורר האלרגיה הנוצר כתגובה לעובשים, הוא גם מגביר ייצור של חלבונים המקנים חסינות. משמעות הדבר היא שויטמין D לא רק עוזר לטיפול באלרגיה לעובשים, הוא יכול למנוע אותה מכל וכל. טוב לדעת שויטמין D גם משפר פעולה של המערכת החיסונית. למעשה, לכל מי שחולה בשל חשיפה לעובשים יש מערכת חיסונית חלשה.
לגבי חולי אסתמה, שהם היותר מושפעים מעובשים, התועלת היא אפילו רבה יותר מאחר ושמירה על רמת ויטמין D תקינה יכולה להפחית גם את חומרת הסימפטומים של מחלתם בנוסף להפחתת אלרגיות הנגרמות מעובשים. ויטמין D לא מפסיק להפתיע וכל המחקרים שנערכו לגביו, מעבר לנושא יכולתו המוכרת בבניית מסת העצמות, העלו רק תוצאות חיוביות. תגובה אלרגית יכולה להתפתח כאשר המערכת החיסונית מגיבה לא כנדרש לגבי חומרים שכרגיל אינם מזיקים. ובכן, ויטמין D הינו ווסת מאוד עוצמתי לפעולת המערכת החיסונית.
למעשה, רמות נמוכות שלו נקשרות עם עליה ברמת IgE ואאוזנופילים, שהם סמנים לאלרגיה אצל בני אדם. זאת ועוד, אחת מן הדרכים בהן העובש אספרגילוס גורם לנזק היא בכך שהוא מוביל לאינפקציות שיכולות לעבור מהריאות לדם ומשם לאברי גוף שונים. ויטמין D עוזר לייצר 200 פפטידים נוגדי חיידקים שנלחמים בכל סוגי האינפקציות.
לפי מידע שנמסר לתקשורת מטעם אוניברסיטת אורגון, גורם מפתח אחד של המערכת החיסונית הוא היכולת של ויטמין D לווסת חלבונים נוגדי בקטריות. יכולת זו קיימת מאז הופיעו הפרימאטים הראשונים עלי אדמות והיא קיימת רק אצל בני אדם
והקופים למיניהם. סלקציה אבולוציונית שמרה יכולת זו כל הזמן וזוהי תכונה קריטית לבריאות האדם והקופים כאחד.
בארה"ב, גם בארץ, נמצאו מחסורים חמורים בויטמין D בקרב אוכלוסיות שונות. שם, אצל 50% מן הילדים נמצא מחסור עקב תזונה לא נכונה. אצל מבוגרים המצב אפילו גרוע יותר וזו אחת הסיבות לתחלואה במחלות חיידקים כמו גם במחלות רבות נוספות. חוקרים במכון ע"ש לינוס פאולינג באוניברסיטת מדינת אורגון בארה"ב סיכמו, באופן חד משמעי,שאם אין לאדם מספיק ויטמין D, המערכת החיסונית לא תעשה את המוטל עליה. ויטמין זה גם מווסת את התגובה החיסונית – הוא גם מונע פעילות יתר שלה ובכך עוזר למניעת אסתמה ומחלות אוטואימוניות נוספות.
בארה"ב, המחסור בויטמין D בחודשי החורף מאוד נפוץ. רמתו הממוצעת בסוף החורף היא 15-18 ננוגרם למ"ל. מחסור חמור מאוד יש בין המבוגרים שם, ל-95% מהם יש מחסור בו ובכלל האוכלוסייה, לכ-85%.
הדרך היותר פשוטה למלא את המחסור היא להיחשף לשמש, חצי גוף כחצי שעה, או עד שהעור נהייה ורוד בהיר – לא להישרף בשמש! מיטת שיזוף מבוקרת היא האופציה השנייה ואם לא מסתדר, אז לקחת D כתוסף מזון. מינון מתאים להשגת רמה סבירה היא 5,000 עד 20,000 יחב"ל ליום. הדרישות לגבי ויטמין D מאוד שונות מאדם לאדם אבל מינימום סביר הוא 50 נ"ג למ"ל. אופטימום הוא 80-110 נ"ג. כאשר יש די ויטמין D, התאים בגוף יפעלו במיטבם ובכך תמנענה מחלות שונות, כולל מחלות כרוניות. ויטמין זה יכול להציל חיים – כל שנה ימותו מיליון אנשים פחות על-פני האדמה אם יהיה לכולם די ויטמין D. באשר לעובשים, יש לדאוג לבל יהיו מקומות לחים בבית – דרוש אוורור מתאים ומניעת נזילות.