ויטמין D כמגן מפני שפעת לסוגיה
בארה"ב, הצפי הוא ששפעת החזירים תדביק כמחצית מן התושבים, מה יהיה בארץ? לדעת מומחים, בארה"ב ימותו בין 30,000 ל-90,000 ממחלה זו, אבל גם מהצעדים שהממשל שם עומד לנקוט נגד המחלה.
ההמלצות להתגוננות בפני המחלה הן בגדר בדיחה בספרי ילדים: רחצו את ידיכם, כסו את הפה כאשר אתם משתעלים ותסמכו על השלטונות שיגנו עליכם באמצעות חיסון. לא מוזכרים כלל רכיבי תזונה או מוצרי טבע שיכולים לספק הגנה לאדם ע"י חיזוק המערכת החיסונית שלו.
בחוברת הקודמת הוזכרו צמחי מרפא בעלי יכולות אנטי ויראליות וצורף דף המפרט את יעילותן של פיטריות מרפא מהמזרח. הפעם נדון בשני רכיבי תזונה נוספים: ויטמין D ושמן קוקוס.
רמתו של ויטמין D נמוכה אצל מרבית תושבי הארץ. למרות העובדה שישראל שטופת שמש, רבים מסתתרים מפניה מתוך חשש להזדקנות העור ולהתפתחות סרטני עור לסוגיהם. לא מומלץ להיחשף לשמש בשעות היותר חמות של היום, אבל בהחלט מומלץ להיחשף אליה בשעות הבוקר המאוחרות ובשעות הערב המוקדמות, כל עוד יש אור שמש בחוץ. רמת ויטמין D נמוכה כיום אצל מרבית התושבים בארץ – היא תהייה עוד יותר נמוכה בחודשי החורף. במה שנוגע לשפעת, תמיד יש החמרה בתחלואה בה בחודשי החורף. זה לא רק בגלל הקור והגשמים – הסיבה העיקרית היא שיש פחות שעות שמש ופחות עוצמה לקרניה וכתוצאה מכך יש ירידה ברמות ויטמין D בגוף. מי שחסר לו ויטמין D חשוף למחלות מכל הסוגים: סרטן מסוגים רבים, מחלות לב, סוכרת, אוטיזם – אם חסר ויטמין זה לאישה הרה. בחורף יש עלייה גם בתחלואה בשפעת לסוגיה. כיום, מאמרים רבים מספור המופיעים בעיתונות המקצועית "גילו" עד כמה קריטי יכול להיות מחסור של ויטמין D לבריאות. מאמר חשוב על הקשר בין מחסור בויטמין D ותחלואה בשפעת נכתב בשנת 2006 בעיתון המקצועי Epidemiology and Infection 134;6:1129-1140, עיתון המופיע בהוצאת אוניברסיטת קיימברידג'.
כבר בשנת 1981, אדגר הופ סימפסון העלה את הנושא של קשר עונתי, העדר מספיק אור שמש, למגפת השפעות שיש בחורפים. אור שמש מעלה את יצירת ויטמין D בעור והחומר הנוצר ממנו בגוף הוא 1,25(OH)2D, הורמון סטרואידי שמחזק את המערכת החיסונית ומצמצם את הייצור של ציטוקינים מעוררי דלקות. במקביל הוא משפר את יכולת הפעולה של המקרופג'ים ושל כדוריות דם לבנות מהסוגים ניוטרופילים, מונוציטים, תאים קוטלים טבעיים וכן הוא מחזק את רקמת הציפוי בדרכי הנשימה, לה יש תפקיד חשוב בהגנה על הריאות בפני אינפקציה. בחורף נותנים גם יותר חיסונים, ויש יותר תגובות שליליות למתן חיסונים אלו.
מחסור בויטמין D חושף את האדם לאינפקציות. יש צורך, במפגיע, להיחשף לשמש, בשעות המתאימות. אם זה בלתי אפשרי, יש לקחת תוספים של ויטמין D.
שמן קוקוס מכיל אמנם חומצות שומן רוויות, אבל לא כה ארוכות שרשרת כפי שיש בבשר ומוצרי חלב. חומצת השומן המצויה בו היא אורסולית, חומצת שומן ממוצעת שרשרת המצויה בחלב אם. עקב כך, לשמן זה יש איכויות בריאותיות נרחבות ביותר והוא עוזר לגוף, במידה רבה ביותר, להתגבר על סוגים רבים של וירוסים.