רמה מספקת של ויטמין K בתפריט מצמצמת בכ-20% את התחלואה בסוכרת
בעיתון המקצועי Diabetes Care פורסם מחקר שבדק אם יש קשר בין צריכת ויטמין K, הכולל את מרכיביו: פוליקווינון ומנאקווינון, לבין סיכון נמוך יותר ללקות בסוכרת מטיפוס 2. היה זה מחקר פרוספקטיבי, בו נטלו חלק 38,094 גברים ונשים מגילאי 20 עד 70. המחקר נערך בגרמניה.
הכמויות של ויטמין K שנצרכו, עם אכילת מזונות שונים, חושבו לפי מילוי שאלוני תזונה מאוד מדויקים על-ידי משתתפי הניסוי. תחלואה בסוכרת סוכמה לפי דיווחי האנשים
ומסמכים רפואיים. משך המחקר היה 10.3 שנים ובמהלכו, 918 לקו במחלת הסוכרת. עם התחשבות בכל הגורמים המשתנים שיכולים להשפיע על תחלואה בסוכרת, כמו גיל, תורשה והשמנה, נמצא שבקרב אלו שהיו ברביעון העליון של צריכת פוליקווינון הסיכון לחלות בסוכרת ירד, לסיכון יחסי 0.81. .(p=0.08) מנאקווינון הפחית את הסיכון היחסי ל-0.93. עם כל 10 מק"ג נוספים של עליה בכמות ויטמין K על שני מרכיביו, חלה
ירידה בתחלואה בסוכרת אבל, לא הכמויות של קצובת המזון היומית לויטמין K הן שעזרו אלא 2-3 פעמים יותר מזה. הקצובה היומית המומלצת (והלא ממש רלוונטית) לנשים היא 90 מק"ג ולגברים 120 מק"ג. כמויות שעזרו היו בין 250 ל-360 מק"ג ליום. המקורות היותר טובים לויטמין K הם ירקות עלים ושמני מאכל טבעיים. בטבלה שלפנינו יש נתונים על כמויות ויטמין K במזונות היותר עשירים לגביו.
כמויות ויטמין K במזונות שונים, בחלק הראוי למאכל, במק"ג ל- 100 גרם
פטרוזיליה 548 כרוב מבושל 96
תרד חי 381 אספרג מבושל 80
כרוב עלים 189 שמן זית 55
ברוקולי חי 179 במיה 40
ברוקולי מבושל 113 קיווי 25
—————————————————————————————–
השכיחות של מחלת הסוכרת נמצאת בקו עלייה בכל ארצות העולם הראשון, אלו הקרויות מפותחות… לכן, יש לנקוט בכל האמצעים המועילים כדי לצמצם את מימדי המחלה. הצעד הכי פשוט וקל לביצוע הוא לשלב בתפריט, ובכמויות נאותות, את אותם ירקות העשירים בויטמין K. ויטמין זה מצמצם מצבים דלקתיים בגוף וכך הוא עוזר לא רק נגד סוכרת אלא גם נגד מחלות קשות אחרות. צריכה של כמות מספקת שלו נמצאה מצמצמת בכ-30% את התמותה מסרטן לסוגיו, את התחלואה בו היא מצמצמת בכ-14%. היא צמצמה ב-45% תחלואה בסרטן לימפומה נון הודג'קינס וזאת כאשר צרכו את הויטמין ברמות היותר גבוהות. צמצום זה בתחלואה נשאר תקף גם כאשר הביאו בחשבון השפעה של משתנים אחרים – משתנים מזיקים כמו עודף משקל, עישון ואלכוהול, וגם משתנים מועילים כמו צריכה מוגברת של נוגדי חימצון.
רמה גבוהה של צריכת הויטמין צמצמה תחלואה בסרטני כבד, מעי גס, קיבה, גרון ופה. היא העלתה את אחוז ההישרדות של חולי סרטן ריאות, כבד ולויקמיה וצמצמה ב-35% תחלואה בסרטן ערמונית.
ויטמין זה עוזר לבריאות בכלל – למסת העצמות, למערכת לב וכלי דם ונגד דליות. ככל שאוכלים תפריט יותר צמחוני, עם רמות גבוהות יותר של ירקות חיים, טריים ואורגניים, כך משיגים רמה גבוהה יותר של ויטמין K.