גרגיר הנחלים – צמח מאכל מעולה
גרגיר הנחלים הינו ירק ממשפחת המצליבים ובבר הוא גדל בגדות נחלים. הצמח הוא בעל עלים קטנים עגולים.
בעולם העתיק, הן ברומא והן בפרס, השתמשו בו כצמח מעורר למוח ומבחינה מינית. עדיף לאכול אותו לא מבושל, אז עליו מביאים את מלוא התועלת שלהם. ניתן לשלבו במיצי ירקות ואם במרק, אז כדאי להוסיף מעליו ממש לפני האכילה, כאשר הטמפרטורה של המרק כבר לא תפגע בערכו. ניתן לשלבו גם ברסק ביחד עם ענבים או אננס.
תועלת בריאותית
הוא נחשב כצמח מאט הזדקנות ולמטרה זו עדיף לשלבו עם צמחי מרפא אחרים. יש בו ריכוז גבוה של יודן – לא כמו שיש באצות אבל יותר מהכמות שיש בצמחי יבשה שונים. לא מומלץ לסובלים מפעילות יתר של בלוטת התריס לאכול ממנו, אך הוא עוזר לסובלים מתת-פעילות של בלוטת התריס. בזאת הוא שונה מכל שאר הצמחים בני משפחת המצליבים, כמו כרוביים למיניהם, צנון, חרדל ואחרים. במצבים של תת-פעילות כזו מומלץ לאכול גם, פרט לצמח, אצות ים ואגוזי ברזיל.
כמו צמחים אחרים ממשפחת המצליבים, גם לגרגיר הנחלים יש יכולת נוגדת סרטן ויכולת לעזור לפעולת הכבד. הוא משפר את נשימת התאים – תאים הסובלים מחוסר חמצן עלולים להפוך לתאים סרטניים. ביחד עם מזונות אנטיאוקסידנטיים, הוא תורם לשיפור אספקת חמצן נורמאלית לשם שחרור אנרגיה ללא חמצון יתר.