על מה נשים הרות צריכות לשים דגש
חלק רב ממה שאישה בהריון עושה או לא עושה משפיע על העתיד של היילוד. יסקרו בזאת מספר נושאים להם יש את ההשפעה הרבה ביותר בקשר לכך.
שימוש בטלפון סלולארי
מחקר נעשה על 28,000 ילדים בגיל 7 ואמותיהם. נמצא שבקרב אותם ילדים שאמותיהם היו חשופות לשיחות טלפון סלולאריות בזמן ההריון, אפילו 2-3 שיחות ביום, כבר היה בכך סיכון לעליה של 40% בשכיחות של בעיות התנהגותיות של הילדים. אם גם הילדים עצמם השתמשו בטלפון סלולארי, הסיכון עלה ל-50%. נושא זה של חשיפה לטלפון סלולארי נמצא תקף גם עם בדיקת משתנים אחרים, היות ולא נמצאו הבדלים אחרים בין הקבוצה של נשים שדברו בסלולארי לבין אלו שלא השתמשו בו.
היו גם מחקרים קודמים בנושא זה. בשנת 2008 נבדקו נתונים של 13,000 ילדים לגבי ההשפעה של טלפון סלולארי בו דיברה או לא דיברה האם בזמן ההריון. במחקר זה נמצא שבקרב ילדים שאמותיהם דיברו בזמן הריונן בנייד היו יותר מקרים של היפראקטיביות, קשיי התנהגות, קשיים ביחסים עם חברים ובעיות רגשיות בגיל בית-ספר. סיכונים אלו גברו אם גם הילד עצמו השתמש בטלפון סלולארי.
מבחינת רמת הנזק, הנתונים של המחקר בשנת 2008 היו אפילו חמורים יותר מאלו של המחקר האחרון. אצל נשים שהשתמשו בטלפון סלולארי בזמן ההריון היה ב-54% יותר סיכון שלילדיהן תהיינה בעיות התנהגותיות. כאשר הילדים עצמם השתמשו בנייד היו להם ב-80% יותר קשיים התנהגותיים, 25% יותר סיכון לבעיות רגשיות, 34% יותר סיכון לקשיים להסתדר עם אחרים,35% יותר היפראקטיביות ו-48% יותר בעיות משמעתיות.
התועלת לא שווה את הסיכון
יש נתונים, אם כי ראשוניים, לכך שהסלולארי משפיע על רמות המלטונין – הן עולות גם בשעות האור. בכך זה משפיע על המטבוליזם של האם ועל המוח של העובר המתפתח.
קרינה אלקטרומגנטית מזיקה אף היא. מחקרים עם בעלי חיים הראו שחשיפה לקרינה אלקטרומגנטית משפיעה על אנזימי הכבד, בלוטות, שרירים, איזון הורמונאלי, הלב ומוח העצמות. קרינה אלקטרומגנטית משפיעה על ה-DNA, הן של האם והן של העובר. אם זה קורה בזמן ההריון היא יכולה להעביר זאת לוולד, ואפילו 2 דורות או יותר. נזק שנגרם למיטוכונדריות יכול לגרום לניוון שרירים ובעיות התפתחותיות קשות.
החשיבות של תזונה ואוכל בריא בזמן ההריון
תמיד חשוב לאכול אוכל בריא ומלא – בזמן ההריון חשוב שבעתיים. חשוב לאכול תפריט שיספק לעובר שפע של ויטמינים,
מינרלים, חלבונים, חומצות שומן הכרחית ורכיבי תזונה נוספים. תפריט כזה יכול להשפיע גם על ההעדפות התזונתיות שתהיינה לילד בעתיד. במחקר שנערך באוניברסיטת קולוראדו נמצא שחשיפה לריחות וטעמים שונים שהאם אכלה ישפיעו גם על העדפות התזונתיות של היילוד. אם האם ניזונה מאוכל טבעי בריא, יש סיכוי טוב שגם התינוק יאהב אוכל כזה. אוכל בריא בזמן ההריון יתכנת את התינוק לאהוב אותו גם. עודף סוכר ואוכל מעובד ישפיעו עליו לשלילה.
מחקרים בשטח האפיגנטיקה עוזרים להבין את התהליכים האלו. אפיגנטיקה היא שדה מחקר העוסק בגורמים סביבתיים המשפיעים על התבטאות של גנים, לחיוב או לשלילה. תפריטים שונים ישפיעו אחרת על גנים ועל ה-DNA בכללותו. בניסויים עם חולדות נמצא שאצל אלו שאכלו מזון דל ערך, לגורים שלהן היה סיכון רב יותר ללקות בסוכרת ובמחלות לב.
יש נושאי בריאות שעליהם חשוב לשים דגש מיוחד. גם בשל היותם חסרים במקרים רבים ואלו הם:
רמת ויטמין D בדם.
תשומת לב לשמנים אומגה-3 בתפריט.
הקפדה על אוכלוסיה בריאה של חיידקים פרוביוטיים במעיים.
התנזרות מסלולארי.
אין להוציא מהפה סתימות אמלגם בזמן הריון. טיפול כזה מעלה זמנית את כמות הכספית בגוף לרמות מזיקות בתכלית.
יש תועלת רבה בנטילת ויטמינים ומינרלים בזמן הריון , כמו גם בזמנים אחרים.
מחקר שפורסם לאחרונה בעיתון המקצועי JAMA העלה את החשיבות של נטילת תוספי ויטמינים ומינרלים על-ידי נשים הרות. במחקר נמצא שנשים שנטלו בזמן ההריון תוספים של ברזל, חומצה פולית וויטמין A הביאו לעולם ילדים שהיו עם מנת משכל גבוהה יותר ועם כישורים מוטוריים טובים יותר לעומת אלו של ילדים שאמותיהם לא קיבלו תוספים כאלו.
מחסורים תזונתיים בויטמינים ומינרלי קורט הם דבר שכיח בכל רחבי תבל. בזמן ההריון, העובר נמצא בשלבים היותר קריטיים של התפתחות המוח וכלל אברי הגוף – מחסורים בזמן כזה יתנו את אותותיהם כל החיים.
במחקר נבדקו 676 ילדים בגילאי 7-9 שנים שנולדו לאמהות להן נתנו נוסחאות שונות: העשרה בחומצה פולית וברזל או חומצה פולית, ברזל ואבץ או חומצה פולית, ברזל, אבץ ועוד 11 יסודות קורט או פלסבו. התועלת היותר רבה הייתה עם מתן חומצה פולית וברזל. בארץ, נשים הרות מקבלות באופן סדיר חומצה פולית, אבל לרבות מהן יש אנמיה או רמות ברזל נמוכות מדי בזמן ההריון. זוהי נקודה הראויה לתשומת לב מיוחדת. מחסור בברזל בזמן ההריון נמצא במיוחד גורם לנזקים מבחינת התפתחות קוגניטיבית. מחסור בחומצה פולית גורם למומי לידה.
ירקות עלים בני משפחת המצליבים, תרד, ירקות עלים נוספים וזרעי קיטניות עשירים במיוחד בברזל. חומצה פולית יש בעיקר בשעועית מזנים שונים, אפונה, אבוקדו, אספרגוס, תות שדה. פירות הדר וירקות עלים. מזונות צמחיים המכילים כמות משמעותית של אבץ הם זרעי שומשום, זרעי דלעת ואפונה ירוקה.