כיצד ניתן לגדל צמחי חורף בקיץ
צמחי בר אכילים הינם בעלי ערך תזונה ובריאותי גבוהים ביותר. הדרך היותר טובה להפיק מהם את מלוא התועלת היא לאכול אותם חיים וטריים, כחלק מסלט. אפשרות אחרת היא לשלב אותם עם ירקות עלים תרבותיים ולהכין מהם מיץ ירקות, יחד עם כמות נאותה של גזר, סלק, מלפפון ועוד ירקות עסיסיים. מיץ המורכב רק מירקות עלים הינו מרוכז מדי, מומלץ ביותר שהירוקים יתרמו רק כ-20% או מעט יותר למיץ, השאר יהיה מהירקות העסיסיים שהוזכרו. אם המיץ סמיך מדי, יש לדלל אותו עם מעט מים מינרליים.
חולי סרטן ששתו לפי הדרכתי מיצים כאלו, של ירקות ושל צמחי בר אכילים, וזאת בנוסף לייעוץ התזונתי הטבעי הכולל, מצבם היה טוב יותר. מקרי הריפוי היותר בולטים המוכרים לי היו עם אנשים ששתו מיצי ירקות עם צמחי בר. בכל מקרה, צמחי הבר לא יהיו רבים יותר בחלקם לעומת הירקות הירוקים התרבותיים שהם חסה, כרוב, עלי ברוקולי, פטרוזיליה, כוזברה, סלרי עלים, שמיר, שומר ודומיהם.
צמחי הבר היותר מומלצים לשילוב במיץ הם אותם אלו שניתן לאכול מהם כמות – לא צמחי מרפא. מצמחי מרפא אפשר להוסיף עלים בודדים ממספר סוגים, לא יותר.
הצמחים בהם אפשר להשתמש בהכנת מיץ כזה הם חלמית, עלי סרפד, מרור הגינות, ניסנית, עלי מקור חסידה, גרניום בר, עולש, שומר בר, נירית הקמה ועוד רבים אחרים. הבעיה איתם שאלו הם צמחי חורף. אז מה עושים אם רוצים להשיגם מחוץ לעונה? הדרך היא עם הצללה חלקית ע"י רשת צל, של כ-50%, והשקיה עם מתזי ערפל. מתזים כאלו למעשה מרססים טיפות זעירות של מים. יש לקשור אותם לעמוד גבוה יחסית, כמטר מעל פני הקרקע ולפתוח אותם לשעות ארוכות. כך, נוצר חיקוי לאקלים הסתווי עם גשם ראשון. אחרי שהם נבטו, יש להשקותם אבל מעט פחות. לאחר נביטתם, אין לצמחים דרך נסיגה – הם צומחים ויהי מה, גם אם חם.
נוהל כזה של הצללה והשקיה במתזי ערפל יגרום לנביטת צמחי בר חורפיים רק במקומות בהם הם גדלים מעצמם בחורפים ומפזרים את זרעיהם. אם אין זרעים כאלו באדמה, אפשר לפזר, למשל, זרעי גדילן אותם ניתן לקנות בחנויות טבע. הדרך היותר יעילה היא לזכור באביב המאוחר ותחילת הקיץ לאסוף זרעים כאלו, זאת על מנת שבעת הצורך יהיו זרעים זמינים. מי שמבין בבוטניקה ומכיר צמחי בר גם אחרי התייבשותם יכול לאסוף באדניות את אדמת גידולם העליונה, בה יש שלל זרעים שממתינים לגשם. מקומות כאלו יכולים להיות שולי יערות וכדומה. עדיף לאסוף אדמה עם זרעים מאזורי אדמות כבדות או אדמות אדומות של העמקים וההרים, בה יש יותר מינרלים ממה שיש באדמה קלה שבמישור החוף.
צריכים להיות מודעים לעובדה שאם מנביטים צמחי בר אכילים בסתיו המוקדם, לא רק אנחנו נאכל אותם אלא גם זחלים של פרודניה ועוד. אלו מטפסים על הצמחים בשעות הלילה ואוכלים מהם. אסור להירתע מקטיף של עלים עם חורים, אין הם מלוכלכים ואין הם מרוססים. לעיתים קרובות יש נביטה וגדילה נמרצת של צמחי קיץ דווקא, כמו למשל ירבוז. רצוי לעקור חלק מהם שאם לא כן, הם ישתלטו על כל השטח ויצלו על עשבי החורף. באשר לירקות עלים וירקות ופירות בכלל, חשוב ביותר לקנות אותם מגידול אורגני וטריים עד כמה שניתן.